Systeem en Netwerkbeheer

Systeem en netwerkbeheer

Automatisering is een stuk gereedschap welke niet meer weg te denken is in een onderneming. Het is cruciaal om automatiseringssystemen stabiel en optimaal werkend te houden. Door gestructureerd beheer van het netwerk en periodiek onderhoud van de systemen, wordt een automatiseringssysteem in optimale conditie gehouden.

Lankman ICT Solutions heeft de kennis en ervaring in huis om het beheer van uw ICT systemen te kunnen verzorgen.

 

Wat doet ​een netwerkbeheerder?

Een netwerkbeheerder is simpelweg iemand die het netwerk beheert. Dat had u vast zelf ook al in de gaten! Maar het beheren van een computernetwerk is lastiger dan u op voorhand denkt. Op het netwerk van uw bedrijf zijn meerdere computers aangesloten, waardoor men met elkaar kan communiceren. Vaak verloopt een netwerk via een LAN (Local Area Network) verbinding, internet of een WAN (Wide Area Network). Een dergelijk netwerk is dus eigenlijk de infrastructuur voor servers, netwerkapparatuur, kabels en werkstations.

Een netwerkbeheerder zorgt hierbij dus voor het onderhoud, voldoende capaciteit voor het aantal computers, functionaliteiten en de integratie van de infrastructuur. De functies van een netwerkbeheerder lopen in werkelijkheid vaak ver uiteen. Bij een kleiner bedrijf en dus netwerk, worden vaak werkzaamheden zoals een helpdesk of systeembeheer erbij genomen. Terwijl bij grote bedrijven enkel de functie van systeembeheerder al complex genoeg is, en dus de functie van enkel systeembeheerder volledig is.

 

Wat doet een systeembeheerder?

Een systeembeheerder is een IT functie en daarmee hebt u verantwoordelijkheid voor de goede werking van één of meer computersystemen. Vaak is een systeembeheerder ook verantwoordelijk voor verschillende functies bij zowel kleine als grote bedrijven. Een greep uit de werkzaamheden zijn:

  • Het maken van back-ups;
  • Installeren en instellen van: hardware, software, updates en besturingssystemen;
  • Toevoegen en wijzigen van gebruikersinformatie;
  • Wachtwoorden opnieuw instellen;
  • Technische vragen beantwoorden;
  • Een computernetwerk beveiligen;
  • De werking van een systeem documenteren;
  • Problemen onderzoeken, oplossen en indien mogelijk ook voorkomen.

Systeembeheerders hebben dus een bredere functie en zorgen voor de implementatie van software en hardware in een organisatie.